Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2020 18:13 - КАК МУЗИКАТА ВЪЗВЪРНА СИЛИТЕ МИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1549 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

         КАК  МУЗИКАТА  ВЪЗВЪРНА  СИЛИТЕ  МИ...

 

    Бях обещал на съседа си да му отрежа ореха, който освен че дава костеливи дребни орехи се разрастна така, че закри голяма част от парцела му. Разбира се, при условието дървата да са мен.

   Заех се аз, но задачата се оказа не лека, орехът бе огромен с полусферична корона, а най-долните клони растяха успоредно на земята. Стволът бе с диаметър 55 см, от него започваха три „братя” с диаметър по 40 см. Не можеше де се отрежат целите клони, защото щяха да причинят много бели по оградата и стопанските постройки. Започнах аз това упражнетие, което го върша от 40 години и благодарение на което в къщи и на вилата през това цялото време се отопляваме на дърва. Мислех си, че за един ден ще се справя, но преценката ми се оказа грешна – силите ми вече са доста по-малко от преди, катеренето по дървото с резачката, която е електрическа и има кабер, вече направо не ми отива. Първият ден свърших половината или малко повече от работа, но се чувствах ужасно изморен. Вторият ден бях по-свеж, по-ми спореше. Освен отрязването на клоните, а „братятя” от горе надолу,  клоните, които не стават за горене трябва да се отнесат на  определено място, а това са тонове. Като падне голям клон се дорязва и кастри долу, което не е опасно, но и то изисква доста усилия. Достигнах до ствола, който особено ме затрудни. Резачката ми е с нож 40 см, стволът е по-дебел. Разрязох ствола вертикало с два перпендикулярни сряза и така реших въпроса.

   Привърших по-рано от предвиденото, при подреждането дървата, които тлябваше да се пренесат и подредат са оказаха 4 кубика. Огромно дърво беше. Помня го от 1979 г., когато придобихме парцела, то и тогава бе голямо.

   Останал без всякакви сили седнах да си почина и да огледам свършеното. Машината вече не работеше, пуснах радиото на ФМ Класик. И чувам: Концерт за цигулка и оркестър в ми мажор от Бах. Концерт, който познавам много добре, който обожавам, но сега възприятията ми бяха доста по-силни заради умората, доволството, че имах сили да се справя с тази много тежка и опасна работа. Казано точно, нямах сили да мръдна от един пън, на който бях седнал. Слушах Концерта и се замислих за музиката изобщо, изказвам лично мнение:

   Безспорно най-великите композитори са Бах и Моцарт. Не само те са ми били спътници през целия ми съзнателен живот, винаги съм бил сред музиката, в музикалния живот, старал съм се като не съм музикант да бъда поне образован любител музикант. И през ума ми докато слушах прекрасното произведение на Бах, минаха следните мисли:

   За мен, образования в някакав степен теологично и запознат с вярата на евангелскште християни, запознат с музиката на Бах, музиката му за мен се е превърнала в превод на Божието слово към хората. Това важи не само за Пасионите му, музика по Евангелията на Свети Йоан и Свети Матей, за Високата му меса, в която той се опитва да обедини вярващите, за Магнификата, за Кантатате, които са над 200, а за всяко негово произведение, дори и най-малкото като форма. То ми звучи като молитва, като покаяние, като благодарност към Бог. А органът – това е инструментът, с помощта на който Бах се обраща към Бог. По същия начин възприех и Концерта, който слуах, пред очите ми минаваха библейските картини, описани в Светото писание и нарисувани от старите майстрои – ежеденевие в труд, молштва и радост-благодарност за деня.

   При Моцарт възприятията ми са доста различни. За мен музиката му е олицетворение на красотата не само на земята, но и на тази на Вселената, които няма как да видим. Такава красота, такава светлина, и същевременно толкова сложна музика, която така ефирно звучи, че само музикално образованите забелязват това. Земята, Вселената, ние – това са Божиите творения, чиято красота музиката на Моцарт разкрива пред нас, докато музиката на Бах е директно слово Божие. Чуя ли творба на Бах, оставям всичко, свеждам глава, слушам произведението и когато то завърши казвам:

-       Господи, благодаря Ти за днешния ден...

   Каквото можах свърших, имам още сили!

   А сега няколко думи за концерта - не затова, че е изпълнен перфектно от най-красивата цигуларка на света, а за строежа му:
  Произведението е многогласно, Бах възлага на цигулката единия глас в полифоничната тъкан, останалите се изпълняват от оркестъра, а когато цигулката провежда своя глас, той е опоетизиран.
  Приятно слушане.
  
 
 







Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12150268
Постинги: 4532
Коментари: 10746
Гласове: 18293
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031